بابونه، مقوی معده و آرامبخش
بابونه دارای طبع گرم و خشک و از خانواده کاسنی و بومادران است همچنین این گیاه ضد صفرا و بلغم است.
از اثرات مفید گیاه بابونه میتوان به خواصی همچون ضد درد، ضد التهاب، ضد اسپاسم، قاعدهآور، محرک پوست، آرامبخش اعصاب و خوابآور خفیف، تسریع در ترمیم زخم، ضد ورم، ضد تومور، آنتی آلرژیک، رقیق کننده خون غلیظ، آنتی اکسیدان، افزاینده دفاع ایمنی بدن، تقویت و تکثیر wbc (گلبول سفید)، عرقآور، ضد میکروب و تقویت معده اشاره کرد.
*خواص پوستی بابونه
از خواص مفید پوستی بابونه میتوان به ضد التهابات پوستی، برطرف کننده زخمهای جلدی، رفع اگزما، ضد آکنه و جوش غرور، ترمیم سوختگی، زیبایی پوست، مراقبت از مو، طلایی و بلوند کردن مو و ضدعفونی کننده پوست اشاره کرد.
*خواص گوارشی بابونه
بابونه دارای خواص گوارشی مانند آرامبخش سیستم گوارش، رفع سوءهاضمه، ضد نفخ، بادشکن، جلوگیری از زخم معده، ضد اسهال، رفع انگل اکسیور و درمان مسمومیتهای غذایی است.
*خواص هورمونی بابونه
از خواص هورمونی بابونه میتوان به تقویت رحم، رفع ورم رحم، رفع سفتی رحم، آمنوره، قاعدگی دردناک، شیرافزا، جلوگیری از زایمان زودرس، درمان فشار خون، ورم بیضه، انزال زودرس و چاقی اشاره کرد.
*خواص اسکلتی بابونه
گیاه بابونه دارای خواص اسکلتی از قبیل ضد التهاب مفاصل، ضد درد، نقرس، رماتیسم، آرتوروز، کمردرد و شل کردن عضلات است.
*خواص مغزی بابونه
از جمله خواص مغزی بابونه نیز میتوان به آرامبخش ملایم، خوابآور، ضد اضطراب و بیقراری، رفع سرگیجه، رفع خستگی و تقویت حافظه اشاره کرد.
*خواص قلبی و عروقی بابونه
بابونه خواص قلبی و عروقی مانند کاهنده فشار خون و رقیق کننده خون دارد همچنین خواص ریوی بابونه شامل، ضد سرفه، ضد التهاب ریه، خلطآور و رفع احتقان است.
*خواص آنتیبیوتیکی و ایمنی بابونه
از خواص آنتیبیوتیکی و ایمنی بابونه میتوان به افزاینده دفاع ایمنی بدن و از بین بردن عفونت قارچی کاندیدا از واژن اشاره کرد.
مرتضی صفوی متخصص تغذیه در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی باشگاه خبری فارس «توانا» اظهار میدارد: بابونه گیاهی دائمی و کوچک به ارتفاع تقریباً 30 سانتیمتری و دارای بویی معطر است که در چمنزارها و زمینهای شنی میروید.
به گفته وی، ساقه این گیاه به رنگ سبز مایل به سفید، برگهای آن کوچک متناوب و دارای بریدگیهای باریک، نامنظم و پوشیده از کرک است. گلهای آن به طور مجتمع در یک طبق که به طور منفرد در انتهای ساقه گل دهنده در تابستان ظاهر میشود. در هر طبق، گلهای سفید در اطراف و گلهای زرد در قسمت وسط قرار دارند.
این متخصص تغذیه میافزاید: از زمان رومیها خواص دارویی بابونه مورد توجه مردم بوده است. بابونه ضد اسپاسم، ضدالتهاب، قابض و خوشبوکننده است. چای بابونه عفونتهای انگلی و کرم را از بین میبرد و در رنگ مو به عنوان نرم کننده از آن استفاده میکنند.
صفوی اضافه میکند: از بابونه برای شست و شوی زخمها، بافتهای سفت و سخت استفاده میکنند. این گیاه تب و نفخ را از بین میبرد همچنین از بابونه برای رفع کرم معده و روده میتوان استفاده کرد. یکی از مهمترین خواص بابونه، درمان زخم و ورم معده است.
وی میگوید: برای درست کردن دم کرده بابونه، (2 تا 8 گرم) یک قاشق چای خوری گیاه بابونه خشک را در یک فنجان آب جوش ریخته و مدت 5 دقیقه بگذارید تا دم بکشد.
این متخصص تغذیه میافزاید: اسانس بابونه مخلوط با روغن بادام برای رفع ناراحتیهای پوستی نظیر اگزما، کهیر و خارش میتواند مؤثر باشد. بابونه تب بُر، تسکین دهنده درد و تقویت کننده معده است.
*بابونه برای التهاب و تسکین زخمهای گوارشی مفید است
فراز مجاب، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبری فارس «توانا» اظهار میدارد: گیاه بابونه شیرازی گیاهی است که برای از بین بردن التهاب معده، اسپاسم معده و تسکین زخمهای گوارشی مفید است.
به گفته وی افرادی که دچار بیماریهای کبدی و گوارش هستند فرآوردهها و گیاهان دارویی که اثر ضد نفخ دارند، بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه میدهد: فرآوردههایی که دارای عصاره و اسانس هستند اثر ضد نفخ قوی دارند و میتوانند نفخ ناشی از مصرف برخی از مواد غذایی را از بین ببرند.
مجاب اضافه میکند: مراجعات مردم به پزشک به دلیل نفخ شکم زیاد است، گر چه بیماری مهمی نیست و بیماران با یک دل درد ناراحت کننده به پزشک مراجعه میکنند
*مضرات بابونه
استفاده بیش از حد از بابونه موجب تعریق زیاد، ورم چشم، سقط جنین، سردرد و سنگینی سر، پیدایش زخم در دهان، کاهش شیر مادران و ورم پروستات میشود